Immunerősitő rendelése

A gránátalma

A gránátalma napjainkban már a világ minden mediterrán égövbe tartozó területén termesztett, amúgy belső-ázsiai eredetű cserje. Népszerűségét olyan tulajdonságainak köszönheti, mint az immunerősítő hatása, szép élénkvörös színe, ami miatt textilfestékként is használják, vagy a savanykás íze, ami miatt tökéletes alapanyaga nyári hűsítő koktéloknak és gyümölcsleveknek. A legfontosabb viszont, hogy rendkívüli beltartalmi adottságai vannak. Csak a termését szokás fogyasztani és abból is csak a vastag vörös burokkal körülvett néhányszáz magocskát.  A gránátalma nagy előnye az élettanilag hasonlóan áldásosnak tartott vörös bogyótermésekkel szemben, hogy kifejezetten igénytelen, ezért termesztése nem drága, rádásul a betakarítását ősszel végzik, így pont a leginkább vitaminhiányos téli hónapokban kerül nálunk a boltokba. Néhány éve már elérhető árúnak számít a nyers gyümölcs, főleg, hogy maga a héj és a magok közti teret kitöltő szivacsos hús könnyű, ezért nem pocsékolunk sokat.

granatalma-immun

Nagyon sokan fogyasztanak télen gránátalmalevet, ezt viszont nem éri meg otthon előállítani. A lékészítéshez az importgyümölcs túlságosan drága, viszont a kész, 100%-os gránátalma gyümölcslé sokkal jobb ár-érték aránnyal rendelkezik és a tisztítással és centrifugázással sem kell vesződnünk.

A téli szezonban különösen nagy segítség a szabadföldi gyümölcsök és zöldségek nélkül enyhén vitaminhiányossá váló szervezetünknek a gránátalma. Bár mindenki szed ilyenkor legalább valamilyen multivitamint, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, hogy a legyengült immunrendszerünket nem elég így támogatni. Ha pedig immunerősítésről van szó, nehéz hatékonyabb növényi forrást találni ennél a gyümölcsnél.

A gránátalma beltartalma

 Az antioxidáns tartalma az, ami miatt nehezen helyettesíthető a fogyasztása étrendkiegészítőkkel. Gazdag forrása a polifenolos vegyületeknek és a flavonidoknak, amelyek tartósítása nehézkes, de legjobban talán lé, vagy szirup formájában lehetséges.

A polifenolok és flavonid vegyületek miatt tulajdonítanak neki rákmegelőző hatást, mert ezek semlegesítik a szervezetünkben keletkező szabadgyököket, amik károsítva a sejtjeinket, rákos burjánzást idéznek elő. A szabadgyökök keletkezése teljesen természetes, és a nap minden percében megtörténik, az antioxidáns-tartalmú ételek és italok rendszeres fogyasztásával viszont kivédhetjük a belső romboló hatásukat. Említésre méltó immunerősítő C-vitamin tartalommal bír, és magas vastartalma miatt nőknek és vashiányban szenvedőknek kimondottan ajánlott időnként elfogyasztani egy pohár gránátalmalevet. A természetes gyógyászatban ajánlják keringési problémák megelőzésére és kordábantartására, mert növeli az erek rugalmasságát, valamint a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!