Az immunerősítő D-vitamin

Különböző kutatások eredményesen bebizonyították, hogy a D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a védekezőképesség kialakításában. Egy ezzel kapcsolatos tanulmányt a Natural Immunology orvosi folyóiratban publikáltak a Koppenhágai Egyetem kutatói.

d-vitamin-hal

Az általuk felfedezett eredményekkel arra is rávilágítottak, hogy miért lesznek a fehérvérsejtek egy csoportja, a T-limfociták kevésbé aktívak (ezek az immunrendszer valódi katonái, melyek baktériumokat és vírusokat ölnek) egy olyan betegség esetében, mikor a D-vitamin koncentrációja a vérben igen alacsony.

Garsten Geislet és társai bebizonyították, hogy ezek a baktériumölő fehérjék csak a D-vitamin segítségével képesek működésbe lépni, tehát ha annak koncentrációja nem megfelelő a vérben, akkor egyáltalán nem képesek aktiválódni. “Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony antennákat fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejtaktiváció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” - magyarázta Geisler.

A kutatók szerint az emberi szervezet alvó T-sejtei nem rendelkeznek vitaminreceptorokkal, sem pedig a PLC-gamma1-nek nevezett enzimmel, amelynek megjelenése szintén összefüggésben van a D-vitaminnal, és amely elindítja a sejtben a specifikus immunválaszt a kórokozókkal szemben.

Azt már régen bebizonyították, hogy a D-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a kalcium megfelelően felszívódjon a csontokba, valamint, hogy rendszeres fogyasztásával nagy eséllyel megelőzhetőek az olyan betegségek, mint a rák vagy a szklerózis multiplex. Azonban arra csak most derült fény, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában - állapították meg a kutatók.

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Termék adatlap

Sajnos az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, mivel nem fogyaszt elég tengeri herkentyűt és egyre kevesebbet tartózkodik a napon. Ezért is fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a D-vitaminra az emberi szervezetben, hogy leküzdhessük a kisebb-nagyobb betegségeket.

A D-vitamin Covid ellenes hatásai

A vitaminok létfontosságú anyagok a szervezet számára, amelyet -definíciója alapján- az emberi szervezet nem képes maga előállítani, így megfelelő mennyiségben ugyan, de folyamatosan pótolni kell. A D-vitamin nevében is vitamin van, azonban egy kicsit különc csoporttársaihoz képest. Sokkal inkább számít pro-hormonnak, ugyanis a D-vitamin a szervezet maga is képes előállítani napfény hatására. Milyen egyszerűen is hangzik! Csupán egy kis idő a napon és a D-vitamin ellátottsága sikeres. Ez azonban nem egészen így van! Annak ellenére, hogy hazánkban sok a napos órák száma, a lakosság nagy százaléka szenved D-vitamin hiányban. Ez pedig számos egészségügyi problémához vezethet.

A következőkben megismerhetjük kicsit részletesebben a D-vitamin egészségügyi előnyeit, valamint a koronavírusra (COVID-19) gyakorolt hatásait egyaránt.

D-vitamin hiány tünetei:

 • fájó hát és csontok - gyenge és törékeny vázrendszer
 • hosszantartó sebgyógyulás
 • izomfájdalom
 • hajhullás
 • gyakori megbetegedések
 • különféle gyulladások kialakulása

Valamint ezek mellett egy hosszabb ideig elhúzódó D-vitamin hiány okozhat elhízást, depressziót, magas vérnyomást, de összefüggésbe hozható a cukorbetegség és az Alzheimer kór kialakulásával is. Látható, hogy a D-vitamin hiány komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Fontos szerepet tölt be a szervezet megfelelő működésében.

Előnyei

 • Egészséges csontok: A D-vitamin elsődleges feladata a csontok védelme, az egészséges vázrendszer kialakítása. Ezért is kötelező a gyermekek esetében 3 éves korig a rendszeres D-vitamin pótlás. A D-vitamin szabályozza a vér kalcium és foszfor szintjét, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontozathoz.
 • Cukorbetegség kialakulásának csökkenése: Kutatások bizonyítják, hogy a szervezet alacsony D-vitamin szintje szoros összefüggésbe hozható a cukorbetegség kialakulásával.
 • Gyermekeknél: Az allergia, az asztma, az ekcéma és a dermatitisz kialakulásáért is okolható az alacsony D-vitamin szint. Hatékony segítség ugyanis az asztmás betegeknél, hiszen a D-vitamin képes fokozni a glükokortikoidok gyulladásgátló hatásait.
 • Várandósság alatt: A terhesség során bizonyítottan nagyobb a kockázata a magas vérnyomás kialakulásának, valamint ezáltal a császármetszésnek D-vitamin hiány esetén.
 • Rák megelőzése: A D-vitamin a sejtek növekedésében és a sejtek közötti kommunikációban is nagy szerepet játszik. Így összefüggés lehet az alacsony D-vitamin szint és egyes rákos megbetegedések kialakulása között.
 • Csökken a megfázás kockázata: A D-vitamin megfelelő szintjének köszönhetően támogatható az immunrendszer, valamint megelőzhető az influenza és a felső légúti megbetegedések kialakulása is.

Az új koronavírus (COVID-19) megjelenésével igazán szükségesség vált a D-vitamin rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása is. Hiszen az immunrendszer megfelelő működése és annak támogatása elengedhetetlen egy ilyen járványos időszakban.

Vírusmegelőzés, immunerősítés

Emóció 7.84élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

Emóció 7.84 élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

EMÓCIÓ 7.84 élőflórás, magas flavonoid antioxidáns-tartalmú, immunerősítő étrend-kiegészítő ital.

Ár: 7990 Ft
Megnézem
Újdonság

CASA NAC por 36 g

CASA NAC por 36 g

Nyákoldó hatású, hatékony immunerősítő antioxidáns, óvja az izmokat a károsodástól, segít a bőr regenerálódásában, megelőzheti az influenza-szerű tüneteket.

Ár: 3390 Ft
Megnézem

WTNGlutareg™ immunvédő komplex 60db

WTN Glutareg™ immunvédő komplex 60db

A természetes glutationtermelődés elősegítésére és a glutation újrahasznosítási ciklus megfelelő működéséért.

Ár: 6280 Ft
Megnézem
Újdonság

Herbafulvo essenciaprémium papaya kivonattal 750ml

Herbafulvo essencia prémium papaya kivonattal 750ml

A Herbafulvo Esszenciák természetes anyagokból és gyógynövényekből készült étrend-kiegészítő italok. Hatékonyan segítik az immunrendszer baktériumok és vírusok elleni védekezését, illetv

Ár: 7395 Ft
Megnézem
Újdonság

Ascorvita Immuno Maxbevont tabletta 30db

Ascorvita Immuno Max bevont tabletta 30db

Nyújtott hatóanyagleadású tabletta az immunrendszer normál működéséért.

Ár: 1690 Ft
Megnézem
Újdonság

Flavin7 IsoQuercetin 45db kapszula

Flavin7 IsoQuercetin 45 db kapszula

Magas hatóanyag-tartalommal rendelkező kvercetin étrend-kiegészítő kapszula az immunrendszer erősségéért.

Ár: 7900 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!