Az immunerősítő D-vitamin

Különböző kutatások eredményesen bebizonyították, hogy a D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a védekezőképesség kialakításában. Egy ezzel kapcsolatos tanulmányt a Natural Immunology orvosi folyóiratban publikáltak a Koppenhágai Egyetem kutatói.

d-vitamin-hal

Az általuk felfedezett eredményekkel arra is rávilágítottak, hogy miért lesznek a fehérvérsejtek egy csoportja, a T-limfociták kevésbé aktívak (ezek az immunrendszer valódi katonái, melyek baktériumokat és vírusokat ölnek) egy olyan betegség esetében, mikor a D-vitamin koncentrációja a vérben igen alacsony.

Garsten Geislet és társai bebizonyították, hogy ezek a baktériumölő fehérjék csak a D-vitamin segítségével képesek működésbe lépni, tehát ha annak koncentrációja nem megfelelő a vérben, akkor egyáltalán nem képesek aktiválódni. “Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony antennákat fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejtaktiváció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” - magyarázta Geisler.

A kutatók szerint az emberi szervezet alvó T-sejtei nem rendelkeznek vitaminreceptorokkal, sem pedig a PLC-gamma1-nek nevezett enzimmel, amelynek megjelenése szintén összefüggésben van a D-vitaminnal, és amely elindítja a sejtben a specifikus immunválaszt a kórokozókkal szemben.

Azt már régen bebizonyították, hogy a D-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a kalcium megfelelően felszívódjon a csontokba, valamint, hogy rendszeres fogyasztásával nagy eséllyel megelőzhetőek az olyan betegségek, mint a rák vagy a szklerózis multiplex. Azonban arra csak most derült fény, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában - állapították meg a kutatók.

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
Termék adatlap

Ár: Ft
Termék adatlap

Sajnos az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, mivel nem fogyaszt elég tengeri herkentyűt és egyre kevesebbet tartózkodik a napon. Ezért is fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a D-vitaminra az emberi szervezetben, hogy leküzdhessük a kisebb-nagyobb betegségeket.

A D-vitamin Covid ellenes hatásai

A vitaminok létfontosságú anyagok a szervezet számára, amelyet -definíciója alapján- az emberi szervezet nem képes maga előállítani, így megfelelő mennyiségben ugyan, de folyamatosan pótolni kell. A D-vitamin nevében is vitamin van, azonban egy kicsit különc csoporttársaihoz képest. Sokkal inkább számít pro-hormonnak, ugyanis a D-vitamin a szervezet maga is képes előállítani napfény hatására. Milyen egyszerűen is hangzik! Csupán egy kis idő a napon és a D-vitamin ellátottsága sikeres. Ez azonban nem egészen így van! Annak ellenére, hogy hazánkban sok a napos órák száma, a lakosság nagy százaléka szenved D-vitamin hiányban. Ez pedig számos egészségügyi problémához vezethet.

A következőkben megismerhetjük kicsit részletesebben a D-vitamin egészségügyi előnyeit, valamint a koronavírusra (COVID-19) gyakorolt hatásait egyaránt.

D-vitamin hiány tünetei:

 • fájó hát és csontok - gyenge és törékeny vázrendszer
 • hosszantartó sebgyógyulás
 • izomfájdalom
 • hajhullás
 • gyakori megbetegedések
 • különféle gyulladások kialakulása

Valamint ezek mellett egy hosszabb ideig elhúzódó D-vitamin hiány okozhat elhízást, depressziót, magas vérnyomást, de összefüggésbe hozható a cukorbetegség és az Alzheimer kór kialakulásával is. Látható, hogy a D-vitamin hiány komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Fontos szerepet tölt be a szervezet megfelelő működésében.

Előnyei

 • Egészséges csontok: A D-vitamin elsődleges feladata a csontok védelme, az egészséges vázrendszer kialakítása. Ezért is kötelező a gyermekek esetében 3 éves korig a rendszeres D-vitamin pótlás. A D-vitamin szabályozza a vér kalcium és foszfor szintjét, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontozathoz.
 • Cukorbetegség kialakulásának csökkenése: Kutatások bizonyítják, hogy a szervezet alacsony D-vitamin szintje szoros összefüggésbe hozható a cukorbetegség kialakulásával.
 • Gyermekeknél: Az allergia, az asztma, az ekcéma és a dermatitisz kialakulásáért is okolható az alacsony D-vitamin szint. Hatékony segítség ugyanis az asztmás betegeknél, hiszen a D-vitamin képes fokozni a glükokortikoidok gyulladásgátló hatásait.
 • Várandósság alatt: A terhesség során bizonyítottan nagyobb a kockázata a magas vérnyomás kialakulásának, valamint ezáltal a császármetszésnek D-vitamin hiány esetén.
 • Rák megelőzése: A D-vitamin a sejtek növekedésében és a sejtek közötti kommunikációban is nagy szerepet játszik. Így összefüggés lehet az alacsony D-vitamin szint és egyes rákos megbetegedések kialakulása között.
 • Csökken a megfázás kockázata: A D-vitamin megfelelő szintjének köszönhetően támogatható az immunrendszer, valamint megelőzhető az influenza és a felső légúti megbetegedések kialakulása is.

Az új koronavírus (COVID-19) megjelenésével igazán szükségesség vált a D-vitamin rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása is. Hiszen az immunrendszer megfelelő működése és annak támogatása elengedhetetlen egy ilyen járványos időszakban.

Vírusmegelőzés, immunerősítés

Huminiqum huminsav alapúkapszula 120 db

Huminiqum huminsav alapú kapszula 120 db

Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag vega kapszula. Antioxidáns hatású, növeli az enzimaktivitást, optimalizálja az ásványi anyag-felvételt és megköti a káros anyagokat.

Ár: 5590 Ft
Megnézem

Emóció 7.84élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

Emóció 7.84 élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

EMÓCIÓ 7.84 élőflórás, magas flavonoid antioxidáns-tartalmú, immunerősítő étrend-kiegészítő ital.

Ár: 7990 Ft
Megnézem
Újdonság

CASA NAC por 36 g

CASA NAC por 36 g

Nyákoldó hatású, hatékony immunerősítő antioxidáns, óvja az izmokat a károsodástól, segít a bőr regenerálódásában, megelőzheti az influenza-szerű tüneteket.

Ár: 3390 Ft
Megnézem
Újdonság

Eurovit Multilong Immunkapszula 60 db

Eurovit Multilong Immun kapszula 60 db

Az Eurovit Multilong Immun egy nyújtott kioldódású, komplex multivitamin készítmény, mely 13 féle vitamint és 13 féle ásványi- és egyéb anyagot tartalmaz, köztük rózsagyökér kivonatot. Magas D-vitamin tartalma (1000 NE = 500 % NRV) hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

Ár: 2150 Ft
Megnézem

WTNGlutareg™ immunvédő komplex 60db

WTN Glutareg™ immunvédő komplex 60db

A természetes glutationtermelődés elősegítésére és a glutation újrahasznosítási ciklus megfelelő működéséért.

Ár: 6280 Ft
Megnézem
Újdonság

Herbafulvo essenciaprémium papaya kivonattal 750ml

Herbafulvo essencia prémium papaya kivonattal 750ml

A Herbafulvo Esszenciák természetes anyagokból és gyógynövényekből készült étrend-kiegészítő italok. Hatékonyan segítik az immunrendszer baktériumok és vírusok elleni védekezését, illetv

Ár: 7395 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!