Immunerősitő rendelése

Az immunerősítő D-vitamin

Különböző kutatások eredményesen bebizonyították, hogy a D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a védekezőképesség kialakításában. Egy ezzel kapcsolatos tanulmányt a Natural Immunology orvosi folyóiratban publikáltak a Koppenhágai Egyetem kutatói.

d-vitamin-hal

Az általuk felfedezett eredményekkel arra is rávilágítottak, hogy miért lesznek a fehérvérsejtek egy csoportja, a T-limfociták kevésbé aktívak (ezek az immunrendszer valódi katonái, melyek baktériumokat és vírusokat ölnek) egy olyan betegség esetében, mikor a D-vitamin koncentrációja a vérben igen alacsony.

Garsten Geislet és társai bebizonyították, hogy ezek a baktériumölő fehérjék csak a D-vitamin segítségével képesek működésbe lépni, tehát ha annak koncentrációja nem megfelelő a vérben, akkor egyáltalán nem képesek aktiválódni. “Amikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony antennákat fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejtaktiváció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni” - magyarázta Geisler.

A kutatók szerint az emberi szervezet alvó T-sejtei nem rendelkeznek vitaminreceptorokkal, sem pedig a PLC-gamma1-nek nevezett enzimmel, amelynek megjelenése szintén összefüggésben van a D-vitaminnal, és amely elindítja a sejtben a specifikus immunválaszt a kórokozókkal szemben.

Azt már régen bebizonyították, hogy a D-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a kalcium megfelelően felszívódjon a csontokba, valamint, hogy rendszeres fogyasztásával nagy eséllyel megelőzhetőek az olyan betegségek, mint a rák vagy a szklerózis multiplex. Azonban arra csak most derült fény, hogy kulcsszerepet játszik a védekezőrendszer beindításában - állapították meg a kutatók.

Sajnos az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, mivel nem fogyaszt elég tengeri herkentyűt és egyre kevesebbet tartózkodik a napon. Ezért is fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a D-vitaminra az emberi szervezetben, hogy leküzdhessük a kisebb-nagyobb betegségeket.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!