Immunerősitő rendelése

Az echinacea alkalmazása

Az Echinacea, másnéven bíbor kasvirág egy Észak-Amerikából származó őszirózsa-féle, amit nálunk sokáig csupán dísznövényként termesztettek, elenyésző mennyiségben. Orvosságként akkor vált ismertté, amikor az európai telepesek átvették a használatát az őslakos indiánoktól, akik a hagyományos indián gyógyászatban nagyjából a mostani antibiotikumok helyettesítőjeként használták. A gyarmatokkal való kereskedelem útján aztán az európaiak is megismerték a gyógyászati-célú használatában rejlő lehetőségeket, amik miatt nagy népszerűségnek örvendett egészen a modern antibiotikumok elterjedéséig. Napjainkban, amikor már széleskörűen ismerjük ezek mellékhatásait, reneszánszát éli, mert enyhébb immunhiányos állapotokban elegendő lehet egy echinaceacsepp-kúra. A modern anibiotikumokkal szemben mellette szól, hogy nem károsítja a szervezet saját belső élővilágát és rendszertelen használatával sem áll fent az esélye antibiotikum-rezisztens fajok kialakulására. Cserébe a hatása természetesen gyengébb, de az antibiotikum-kúra hatékony kiegészítője, ha arra mégis szükség van. A már említett cseppeken kívül (ami a legösszpontosítottabb formában tartalmazza a növény hatóanyagait) elérhető teaként, szirupként és tablettaként is.

echinaea

A Bíbor kasvirág hatása

Bár szokás az antibiotikumokhoz hasonlítani, az echinacea hatásmechanizmusa egészen más. A sejteket saját vírusölő anyag, az interferon előállításának fokozására készteti, illetve nagy mennyiségben tartalmaz fenolokat, amiket a növény saját védelme érdekében termel és bakteriális fertőzések felszámolásában tudják támogatni az emberi szervezetet.  Népszerű természetes immunerősítő légúti fertőzések estén, akár csak egy megfázásról, akár influenzáról van szó, húgyúti fertőzés esetén is bizonyítottan hatékony, de az indiánok által leggyakrabban alkalmazott területe a bőrbetegségek kezelése volt. Alkalmazták horzsolások, vágások, égési sérülések, de ekcéma és tályog gyógyítására is. A növénynek gombaölő hatása is van, ezért bátran használhatjuk bőrgomba kikúrálására is. Az aktuálisan fennálló problémák mellett érdemes echinacea-kúrát tartani akkor is, ha egy felszámolt betegség után immungyengeség merül fel, mert felgyorsítja a védekezőképességünk teljes talpraállását.

Nincs ismert mellékhatása, de az echinacea tartalmú készítményeket kifejezetten kúraként érdemes fogyasztani és a feltüntetett mennyiséget sosem túllépve. Figyelembe kell vennünk, hogy ez egy erős hatású gyógynövény, aminek indokolatlan túlfogyasztása akár káros hatással is lehet a szervezetre, ha bizonyos kondíciók már fennállnak. Kifejezetten kerülendő például egyes allergiás megbetegedések és asztma esetén, tehát kétes esetben érdemes kikérni a háziorvos véleményét.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!